dimecres, 1 d’abril de 2009

NANA de Chuck PalahniukMoltes vegades cine i literatura van agafades de la mà. El cinema americà dels darrers anys pateix una crisi creativa i recorre tot sovint a les adaptacions cinematogràfiques de textos literaris. Aquestes adaptacions sovint són ombres de l'original, però alguns cops, la versió cinematogràfica s'adapta com un guant a la novel·la. Per norma general em nego a veure qualsevol pel·lícula basada en alguna novel·la que m'hagi agradat perquè sé que probablement sortiré del cine decebuda i amb la sensació d'haver malgastat 8 euros. Tot i això, de vegades el cinema m'ha descobert nous autors desconeguts i interessants. En una sala de cine vaig conèixer Chuck Palahniuk.
Després d'haver picat i tastat tot tipus de gèneres, autors, èpoques, tendències... he trobat un filó literari que m'interessa més que qualsevol altre. M'atreuen especialment els autors nord-americans contemporanis, potser aquest gust ve condicionat per Salinger, però la veritat que els Auster, Kingsolver, MaCarthy, Flagg, Palahniuk, entre d'altres, m'agraden molt.
No coneixia Palahniuk fins que vaig veure el Club de la lluita al cine, pel·licula dirigida per David Fincher, em va sorprendre em va agradar i em va fer pensar molt. Gairebé immediatament vaig buscar informació sobre Palahniuk i vaig començar a endinsar-me en el seu frenètic món, violent, surrealista i inquietant i hi vaig quedar irremediablement atrapada. És cert que no totes les novel·les de Palhaniuk són igual de bones i reixides (us poso l'exemple de Snuff, clarament evitable), però Nana és un llibre que deixa marca. Qui el llegeix comença d'una manera i acaba emparanoiat, permeteu-me el vulgarisme.
Palahniuk veu la societat nord-americana actual amb el sarcasme d'un individu que ve de tornada de tot, fastiguejat del seu entorn hipòcrita i capitalista i amb la frustració de no haver pogut exercir gairebé mai la seva autèntica professió (periodista). Aquest estat vital (que consti que no vull fer de psicoanalista llicenciada a la facultat de la Granadella) dóna com a resultat una obra excepcional, encara que moltes vegades sembli el fruit del treball d'algú que escriu sota els efectes d'alguna substància que no és precisament aigua. Sigui com sigui aconsegueix un efecte extraordinari en el lector i treu com a resultat una obra interessant.
Tot i que hi ha molts crítics que pensen que no aporta res de nou i que la seva obra no passarà a la història de la literatura universal, us puc dir que és altament efectista i addictiva. Nana és una novel·la que té de tot: un ritme frenètic, una cançó de bressol que mata, cases encantades, assassins en sèrie que no saben que ho són i un grup de moderns pal·ladins disposats a restablir l'ordre costi el que costi. Amb un sarcasme brutal, Palahniuk esbudella la seva societat, la seva dubtosa moral i els seus pricipis i la duu al límit. Amb el seu ull clínic, irònic, cruel i molt, molt particular, la dissecciona de dalt a baix i posa en crisi tots els principis que la sustenten, treient allò més animal que duu a dins. És en definitiva allò que anomeno una novel·la punk, per transgressora i frenètica i surrealista i violenta i...
A Nana, l'autor parteix d'un fet trivial: un periodista rep l'encàrrec de fer un reportatge sobre la mort sobtada infantil, durant la seva investigació, el personatge fa un gir brutal i a través d'un viatge (metafòric i real) esdevé un assassí en sèrie involuntari i a la vegada en el perseguidor d'aquest assassí desconegut que és un matapersones global. Pahlaniuk té la virtud de donar sempre una volta més a una clau que no dóna més de si.
Molt bo, fa pensar i molt. Avui, que vivim en la societat de la informació i que estem sotmesos a la tirania dels mitjans, que són qui tenen el poder, la novel·la del Palahniuk pren dimensions gairebé profètiques. Aquesta novel·la la dec al David Cuito, que me la va regalar un nadal.

8 comentaris:

Mireia ha dit...

Prenc nota, merci!

Al racó de la solsida he deixat una recomanació. Ja li faràs una ullada.

Jorge ha dit...

El senyor P. m'esgota una mica... em va agradar molt "Asfixia", peró la resta la trobo massa igual... Et recomano l'obra del recenment finit David Foster Wallace i, especialment, el seu llibre de contes "La niña del pelo raro", una obra mestre d'humor negre, sarcasme i exigència literaria. Has tastat a Nicole Krauss o Safran Foer? I no crec en això de la crisi creativa... adaptacions literaries al cinèma han hagut sempre, com versions o remakes.

I el secret per gaudir d'una novel·la i la seva adaptació es senzill: oblidar-se que es una adaptació. Són dos llenguatges completamente diferentes i aborden les temàtiques de forma molt diferent.

Salutacions afectuoses i un petó, que coi.

òscar ha dit...

de palahniuk he llegit fa poquet, seguint a "peus juntetes" :) una recomanació teva, el "diario: una novela".

i, si bé a mi no em va entusiamar, a la meva dona sols li va faltar fer-li l'onada, tirar traques i dedicar-li una sentida ovació.

per tant, si vull que casa nostra no sigui denunciada per aldarulls i escàndol públic, millor que no li parli d'aquest post!!!

és broma ... avui miro de trobar-li a la biblio!

kweilan ha dit...

Després de llegir el teu post també m'he interessat per aquest llibre. No he llegit res d'aquest autor. Començaré per Nana que recomanes avui i si m'agrada, seguiré. Gràcies, carina!!

carina ha dit...

Hola Mireia, ara em passo pel teu bloc i et llegeixo, ja et diré què.

Bones Jorge,
això de la literatura és tan divers com persones hi ha, a mi tampoc m'apassiona tot, penso com tu és sempre una mica del mateix, però he cregut que el senyor P. havia de tenir un raconet al meu bloc perquè en el seu moment em va remoure alguna cosa. Sobre cinema i literatura, ho reconec, tinc prejudicis... Agafo les teves recomanacions i si passen pel sedàs les veuràs al bloc. Petonets retornats

Au, òscar doncs a deixar contenta la dona perquè si no, ja ho saps...
Besets per tots dos

carina ha dit...

Hola Kweilan,
ja saps que això dels llibres és molt personal i per a gustos colors, no sé si t'agradarà el Palahniuk, però pots provar de veure la pel·li del Club de la lucha, i si no t'agrada, potser pots estalviar-te la lectura. Au, bones vacances

SM ha dit...

Jo que he llegit tots els seus llibres i en sóc fan des del principi us recomano Survivor i Invisible monsters. Són les millors de llarg. De fet, em va inspirar molt a l'hora d'escrirue El rei del món. La darrera, Snuff, és allargar massa una broma previsible, però té un final delirant. Dels darrers llibres, el més reeixit pel meu criteri és Rant.

Mireia ha dit...

Passo per casa teva per desitjar-te una diada de Sant jordi d'allò més gratificant!